Auto- en motoronderdelen: motorbanden

 Goede banden voor uw motor zijn van groot belang. Banden worden kwalitatief steeds beter, maar toch is er nog veel verschil in types, levensduur en natuurlijk de prijzen van de verschillende motorbanden. Voor alle motorvoertuigen is het belangrijk dat uw banden in goede staat verkeren, maar bovenal voor motorfietsen is het van groot belang om de motorbanden naar behoren zijn: motorrijders zijn immers kwetsbaarder én motorrijders moeten wendbaarder in het verkeer zijn. Als motorrijder loopt u meer gevaar dan andere weggebruikers. Hier komt bij dat een motor maar twee raakvlakken heeft op de weg wat betekent dat een goede en veilige wegligging van levensbelang is. 


Hoe kiest u de juiste motorbanden?

Er is ontzettend veel keuze als het gaat om motorbanden. Het kiezen van de juiste motorbanden is dan ook erg belangrijk. Er zijn een aantal zaken waarmee u rekening moet houden bij het selecteren van de juiste motorbanden. Bijvoorbeeld welke motorbanden het beste bij uw rijstijl passen. Rijdt u vooral in de lente en de zomer of het hele jaar door? Gebruikt u uw motorfiets voor korte stukken of maakt u regelmatig toertochten? Tot slot is het uiteraard ook afhankelijk van het type motor dat u heeft. Al deze factoren hebben invloed op het kiezen van de juiste motorbanden. Het is dus belangrijk om u goed te laten informeren door een specialist. 


Het onderhoud

Het wordt aangeraden om de banden regelmatig te controleren op de staat van de banden. Let hierbij op voorwerpen die op de banden zitten en laat deze verwijderen door een specialist. Ook het regelmatig controleren van de bandenspanning is essentieel voor uw veiligheid en wenbaarheid tijdens het rijden. Een te lage bandespanning zorgt namelijk voor een langere remweg, een slechtere wegligging en een kortere levensduur. Het is niet nodig om voor elke rit te controleren, maar doe het wel regelmatig. Een ander belangrijk aspect is het inrijden van de banden. Goed warm rijden is dus belangrijk. Sommige mensen gebruiken hiervoor schuurpapier, maar dit is ten strengste af te raden.


Tot slot het profiel. Een onmisbaar onderdeel van de band wat er voor zorgt dat de motorfiets niet weg glijdt tijdens het rijden. Wettelijk gezien hoort het profiel van uw banden 1.0 mm diep te zijn, maar voor extra veiligheid wordt er tussen de 1.5 mm en 2.0 mm aangeraden zodat u er zeker van bent dat de bande voldoende grip hebben. Ook als er niet gereden wordt, kunnen banden slijten. De kwaliteit en structuur van de banden wordt gaandeweg steeds minder. Het beste is dit te herkennen door het ontstaan van haarscheurtjes in de banden.

Tip: kijk op Bandenservice Nederland BV voor een specialist in autobanden in Alkmaar.


Delen